10 Aralık 2016 Cumartesi

Osmanlıspor'un Avrupadaki Başarısı

  2014 yılında Ankaraspor'un isim değiştirmesiyle kurulan Osmanlıspor, birkaç yıllık süreçle bugün gelinen noktada Avrupa'nın iki numaralı kupası UEFA Avrupa Ligi'nde İspanya'nın önde gelen takımlarından Villareal'in önünde gruplardan birinci olarak bir üst tura yükselmesi tarihi bir başarıdır.




  Avrupa'da bu tarz örnekler görürüz, kendi liginde orta sıralarda dolanıp da iş Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi gibi organizasyonlara geldi mi aslan kesilen takımlar bir hayli fazladır. İlk akla gelenlerden Alman Schalke 04 takımı Avrupa futbol organizasyonlarında küçümsenemeyecek bir takımken liginde ilk ikide veya üçte yer alması onlar için başarıdır. Keza geçen sene yüzyılın sürprizini yapıp İngiltere Premier Ligi'nde şampiyon olup bu sene Şampiyonlar Ligi'nde grubunu domine edip bir üst tura yükselen Leicester City örneği de var önümüzde. Demem o ki bu tarz atılımlar Avrupa liglerindeki takımlar açısından sürpriz olsa da sık sık gerçekleşebilen durumlar. Bizim kendi ligimize baktığımızda ise Avrupa'da başarı yakalamış takımlarımız başta Galatasaray ve Fenerbahçe, Türkiye Ligi'ni de önde götüren takımlar olmuştu. Ha ligde başarı yakalayamayıp Avrupa sahnesinde bir yerlere gelen örneklerimiz de mevcut. 2002-03 senesinde UEFA Kupası'nda çeyrek finalin kapısından dönen, daha sonrasında kupayı kazanacak olan Mourinholu Porto'ya elenen Denizlispor, 2003-04 senesinde gene UEFA Kupası'nda çeyrek finalin kapısından dönen Ersun Yanal yönetimindeki Gençlerbirliği örnekleri bulunmakta. Fakat bizde böyle durumlar Avrupa'dakiler kadar sık oluşmuyor. Bu nedenle de bu tarz başarılar bizde tarihi başarı olarak geçiyor.



 Osmanlıspor geçen sezonu beşinci sırada bitirerek Galatasaray'ın finansal fair play cezasından ötürü UEFA Avrupa Ligi'ne gitmeye hak kazanmıştı. Mütevazi bütçelerle yaptıkları transferler ve de yeni kurulmuş bir takım olmalarından dolayı elemelerde Avrupa macerasına veda eder diye beklenen Osmanlıspor, herkesi yanıltmayı başardı. Osmanlıspor son iki sezonda bonservis ücretlerine sadece 850 bin euro ödemişti. Bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde gruplardan çıkan takımlar arasında en az para harcayan takım olan Osmanlıspor'du. En çok para harcayan Manchester United ise Osmanlıspor'dan tam 389 kat daha fazla para harcamış ve grupları 2. sırada bitirebilmişti. Bu durum futbolda hala paranın saltanatının basketboldaki kadar etkili olamadığını göstermekte.

  Osmanlıspor'un kadro yapısına baktığımız vakit, ilk on birinde oynayan oyuncuların çoğunluğunun yabancı, yalnızca birkaç Türk futbolcunun ilk on birde başladığını görmekteyiz.  Ağırlıkta olan yabancı futbolcuların çoğu Afrika kökenli olmakla beraber Avrupa futbolunda söz sahibi olan önemli takımlarda forma giydiler.. Bu sezon gruplarda 3 gol atan Rusescu kariyerinde Braga, Sevilla, Steaua Buc gibi Avrupa'nın üst düzey takımlarında mücadele etti. Öte yandan forvet hattının önemli silahlarından Diabate Fransız Bordeaux takımında 6 sene ter döktü. Bu tarz Avrupa görmüş oyunculardan kurulu olması Osmanlı takımının disiplin ve tecrübe açısından önemli yol kat etmesini sağladı. Öte yandan sezonun başında takıma katılan Gaziantepsporlu, ligimizin kalburüstü kalecilerinden Karcemarskas'ın da Osmanlıspor'daki üstün performansını es geçmek olmaz.

  Bu kadronun üstüne vizyonu ve yapabilecekleri belli Mustafa Reşit Akçay gibi Trabzonspor ile UEFA Avrupa Ligi'nde daha önce birtakım başarılar yakalamış olan bir teknik direktör olunca Osmanlıspor takımı kompakt bir oyun felsefesi ve blokların birbirinden ayrılmadığı oyun yapısıyla Avrupa'da boy gösterdi. Klasik bir kontra atak takımından çok, defansif anlamda alan daraltarak oyun bölgesini azaltan, ileri bölgeye hızlı çıkıp, ileri bölgede hızlı çoğalan oyuncular sayesinde gol yollarında kısırlaşmayan Osmanlıspor takımı Avrupa'da oynadığı maçlarda defansif anlamda da zaafiyet göstermeyerek Avrupa'nın orta seviye takımlarıyla eşdeğer düzeyde bir futbol sergiledi.

  Mütevazi kadrosuyla daha önce alışık olmadığımız işler yapan, gruplardan birinci çıkan Osmanlıspor herkesin sempatisini kazandı. Dilerim, Osmanlıspor, Gençlerbirliği ve Denizlispor gibi örneklerin ötesine geçerek UEFA Avrupa Kupası'nı bir kez daha ülkemize getirmeyi başarır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kusura Bakmayın Beyler, Bizim Sevdiğimiz Game of Thrones Bu Değildi

UYARI: Bu yazı dizinin 7.sezon 6.bölüme kadar olan kısımlarıyla ilgili ciddi spoiler içermektedir. Biz Game of Thrones'in ger...