17 Ağustos 2017 Perşembe

Kusura Bakmayın Beyler, Bizim Sevdiğimiz Game of Thrones Bu Değildi

UYARI: Bu yazı dizinin 7.sezon 6.bölüme kadar olan kısımlarıyla ilgili ciddi spoiler içermektedir.






Biz Game of Thrones'in gerçekçiliğini sevdik. Fantastik dünya içerisinde bize hissettirebildiği realiteyi sevdik. Kimsenin kimsenin gözünün yaşına bakmadığı, herkesin aslında değersiz ve çevremizden birisi olduğu evreni sevdik. Sevdiğimiz bu evrende herkes iyi ya da kötü kendine yer bulmuştu. Kendi hayatından örnekleri bu evrene aktarabilmişti.

Sen bize koskoca 6 sezon babalar gibi izletmişsin, 6 sezon hiçbir dizi-filmde görmediğimiz evreni yaratmışsın, gözümüzün önünde çat diye Ned'i öldürmüşsün, Tywin'i öldürmüşsün, eyvallah. Fakat her ne hikmetse bu sezon sırf birileri ölmesin, popülizmden kopmayalım korkusuyla olmadık olaylar patlak veriyor, olmadık kişiler olmadık yerlerde bitiveriyor.

Kusura bakmayın beyler bizim sevdiğimiz Game of Thrones bu değildi. Popülist yaklaşımlara düşmemiş, 6 sezon boyunca çizgisinden sapmamış Game of Thrones'i sevmiştik biz. Seyircinin aklıyla dalga geçercesine harcanan diziyi değil.

Kusura bakmayın beyler bizim sevdiğimiz Game of Thrones Jaime'nin bilmem kaç kilo zırhla savaş ortasında suya düşüp de Bronn tarafından suyun altından kilometrelerce öteden çıkartılan Game of Thrones değildi.
Popülizme kapılmış yeni Game of Thrones, klişe diziler gibi, ''birilerinin de ölmesi gerek kontenjanından'' Tarlyler öldürdü oysaki bizim sevdiğimiz Game of Thrones Jaime'yi öldürürdü yada en kötü esir ettirirdi.

Kusura bakmayın beyler bizim sevdiğimiz Game of Thrones'ta adamlar aynı bölüm içerisinde duvarın ötesine geçmez, ölü ordusunu görmez, ölü ordusunu görünce kuzgun yollamaya geri dönmez, o kuzgun ta Dragonstone'a gitmez, ta Dragonstone'dan da ejderha eliyle koymuş gibi duvarın ötesindeki adamları bulup kurtaramazdı. Bu senaryoların yeri ucuz, düşük bütçeli sıradan yapımcıların elidir. Bizim sevdiğimiz Game of Thrones bu değildi.

Hadi diyelim bu kadar kolaydı her şey? Daenerys'in ejderhayla koskoca Westeros'u aşıp duvara gitmesi sadece saatler sürecektiyse biz niye kaç bölümdür bu kızın akgezenlere inanmamasını izliyoruz? Boş vaktinde atlayıp görseydi şu yaratıkları.

Bu kadar basit senaryo da yetmedi sen Jon'a gidip manasız kahramanlık yaptıracaksın, orada saçma sapan hareketlerle dövüştüreceksin, bir de üstüne diğerlerine git dedirteceksin, hepsi yetmeyecek bir de oradan Doğugözcüsü'ne geri döndüreceksin. İnsaf be kardeşim. Seyircilerin aklıyla bu kadar da alay edilmez. 6 sezon bu kadar rahat çöpe atılmaz. Ben buraya kadar bunları söylüyorum bunlardan çok daha fazlası var; ne oluyor, Gendry tam duvarın dibine varıp düşüyor hemen hazırda bekleyen Davos gelip kurtarıyor, yetmiyor, Dany tam Jon'u bırakıp dönecekken Jon geliyor.
Aa, yoksa bunlar her gün televizyonlarda, sinemalarda izlediğimiz filmlerin, dizilerin olmazsa olmaz sahnelerini çağrıştırmıyor mu(!) Hani şu ana kahraman ölmesin de, tüm dünya onun için kurgulanmış gibi görünse de umrumda değilci sahneleri. Ana kahraman klişelerini. Kusura bakmayın beyler, bizim sevdiğimiz Game of Thrones bu değildi.

Peki neden? Çünkü sen Dany'nin Jon'u beklerken gözlerinin dolmasını istiyorsun, neden çünkü senin bu ikili arasında bir aşk hikayesi alevlendirmen gerekiyor, neden tüm popülizm bunun üstüne kurulu.

Kusura bakmayın beyler keşke bu son bölüm olsaydı, keşke Dany, Jon ve diğer hepsi orada ölseydi de Cersei tahttayken dizi son bulsaydı. Biz de çöpe attığımız 6 sezona yanmasaydık.

Ama efendim biz 6 sezon birilerinin oradan oraya gitmesini izledik de aksiyon istiyoruz da bilmem ne de.

Unutmayın beyler biz Game of Thrones'i böyle sevmedik. Biz ''Red Wedding''de sevdik Game of Thrones'i, o sahnede heyecanlandık; sayamayacağımız kadar mantık hatalarıyla dolu, klişelerle bezenmiş bir bölüm bizi sadece güldürür.

Ned Stark birinci sezonda tam ölecekken, tam o kılıcın Ned'in kellesini almasına ramak kalmışken atıyorum bir tane kurt gelip Ned'i kurtarsa bu diziye hangimiz böylesine bağlanabilirdik? Ben kesinlikle bağlanamazdım. Hatta itiraf ediyorum ben Ned öldükten sonra bile Ned'in öldüğüne inanamamıştım. Neden çünkü bu zamana kadar izlediğimiz dizi-filmlerin hepsinde öyle olurdu. Ana karakter ölümün kıyısından döner ama ölmezdi. Fakat Game of Thrones buydu. Hayat gibiydi sevdiklerimizi en önemlilerimizi bizden çat diye alırdı. Bizim sevdiğimiz Game of Thrones buydu.

Bundan böyle Game of Thrones benim için ikiye ayrılır 6. sezona kadar olan kısım benim için efsanedir, 7. sezon ve sonrası ise yüksek bütçeli, klişelerle dolu bir dizi olmaktan öteye geçemez.

Ayrıca bugün popülist yaklaşımlarla bitirilen koskoca evreni, koskoca prodüksiyonu gördükçe George R. R. Martin ne büyük adammış diyorum. Diziden elini eteğini çekince dizinin halini gördük.

Bundan sonra sadece çıkacak olan yeni kitaplar için gün sayarım. Saygılar üstat.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kusura Bakmayın Beyler, Bizim Sevdiğimiz Game of Thrones Bu Değildi

UYARI: Bu yazı dizinin 7.sezon 6.bölüme kadar olan kısımlarıyla ilgili ciddi spoiler içermektedir. Biz Game of Thrones'in ger...