15 Mayıs 2017 Pazartesi

Edebiyat Tarihini Baştan Aşağı Değiştirecek Komplo Teorisi ! Ömer Seyfettin ve Tevfik Fikret Aynı Kişi Mi ?

  Yazıya başlamadan önce bu yazıda yer alan hiçbir cümlenin kanıtlanmış bir gerçekliğinin bulunmadığını ve sadece bir fikir olduğunu dile getirmek isterim.


  Bilindiği üzere Tevfik Fikret, Servet-i Fünun topluluğunun baş ismi ve en büyük şairlerindendir. Şiirlerinde çağdaşlık, batıcılık öne çıkar. Buna bağlı olarak şiirlerinde Fransızlardan gördüğü nazım biçimlerini, değişik şiir tekniklerini sıklıkla kullanır. Kısacası tamamıyla batıya dönük bir sanatçımızdır, diyebiliriz. Aynı zamanda Galatasaray Lisesi'nin sembol isimlerindendir.

  Ömer Seyfettin ise Milli Edebiyat akımının öncülerinden olup edebiyatımızda öyküleriyle öne çıkmış bir yazardır. Türkçülük akımını destekleyen yazar, halka bu düşünceyi açıklamaya çalışmış ve milli değerlerimizi batıdan üstün tutmuştur. Tevfik Fikret'in aksine halkın anlayabileceği bir dille, öz Türkçe ile yazılarını yazmıştır.


  Buraya kadar olanlar bilinen edebiyat kitaplarında yer alan kısmıydı. Buradan sonraki kısımların tamamen iddia olduğunu ve hiçbir gerçekliğinin bulunmadığını belirterek Ömer Seyfettin ve Tevfik Fikret'in aynı kişi oldukları iddiasının dayanak noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1) Öncelikli olarak Ömer Seyfettin ile Tevfik Fikret'in fiziksel olarak neredeyse aynı olduğu, Ömer Seyfettin'in sadece Tevfik Fikret'in biraz yaşlı hali olduğu gözümüze çarpıyor.

Ömer Seyfettin: 


Tevfik Fikret: 


  2)  Tevfik Fikret'in, Servet-i Fünun'un dağılmasından sonra kendini Aşiyan'daki evinde inzivaya çektiği bilinmektedir. Bu olay 1910'lu yıllara rastlar. Ne tesadüf ki, Ömer Seyfettin'in edebiyat dünyasına adım atışı, Tevfik Fikret'in inzivaya çekilişinin hemen ertesi yılına, 1911'e, rastlar. (kaynak: https://www.turkedebiyati.org/genc-kalemler.html)

3) İddiamız genel olarak Tevfik Fikret'in edebiyat hayatına 1911 yılından sonra hem Tevfik Fikret hem Ömer Seyfettin ismiyle devam ettiği yönündedir. Peki Ömer Seyfettin adı nereden gelmektedir? Daha önceden de bahsettiğimiz gibi Tevfik Fikret Galatasaray Lisesi'nin sembol ismidir. Galatasaray Lisesi'nde okumuştur daha sonrasında ise öğretmenlik, müdürlük gibi görevler yapmıştır. 
  Galatasaray Lisesi'nin ana kapısından girdiğinizde karşısına Galatasaray Lisesi'nde okurken ülkemiz için şehit olanların isimleri çıkmaktadır: 




  Görüldüğü gibi sol alt kısımda Ömer Seyfettin ismi yer almaktadır. Sizce o dönemde Galatasaray Lisesi'nde okurken şehit olan bir lise öğrencisi ile Milli Edebiyat akımının öncüsünün aynı adı taşıması tesadüf olabilir mi?
  
4) Peki bu isim değişikliğinin sebebi nedir? (Bu kısım tamamıyla fikir mahsulüdür.) Öncelikle Tevfik Fikret, zamanında, edebiyat çevreleri tarafından bilinen, ünlü bir şairdir. Fakat herkes onu batı taraftarı olarak tanımaktadır. İlk zamanlarında gerçekten de öyle olan Tevfik Fikret, Galatasaray Lisesi'nden tanıdığı Ömer Seyfettin ile yakın münakaşalar içine girer ve yüz seksen derece değişir. Artık kendi kültürünü, milli değerlerini yüceltmek istemektedir. Fakat daha önceleri edebiyat çevrelerinde bıraktığı intiba yüzünden bunu yapamamaktadır. Çünkü bir anda böyle bir değişim geçirmesi onun itibarını neredeyse sıfıra indirecektir. Servet-i Fünun'un dağılmasından sonra toplumcu bir çizgide ilerlediğini bildiğimiz Tevfik'e bu kafi gelmez. Çözüm yolu olarak Aşiyan'daki evinde inzivaya çekilmiş süsü verir. Bu noktadan sonra 1911'de Milli Edebiyatın öncüsü olarak karşımıza çıkan Tevfik Fikret, Galatasaray Lisesi'nden tanıdığı ve vatan aşkıyla yanıp tutuşan Ömer Seyfettin ismiyle karşımıza çıkar.

5) Edebiyat kitaplarında bilinen Ömer Seyfettin'in ve Tevfik Fikret'in eserlerine baktığımızda ise gene enteresan tesadüfler görmekteyiz. Serveti Fünun topluluğundayken bolca aruz vezniyle şiir yazan Tevfik Fikret, dönüşüm geçirdiği 1910'lu yıllardan sonra yazdığı şiir kitabında ise (Şermin-1914) Milli Edebiyatçıların kullandığı, uzun yıllardır milli ölçümüz olan hece ölçüsünü kullanır.
Ömer Seyfettin'e baktığımızda ise daha enteresan tarihlerle karşılaşmaktayız. Ömer Seyfettin 1911-1914 arası hiçbir roman veya öykü yayımlamamıştır. Ömer Seyfettin ismiyle yayımlanan ilk kitap 1918 yılına rastlar. Bu tarihte gerçek Ömer Seyfettin'in (Galatasaray Lisesi'ndeki) şehit olmasından sonradır. Açıkça görüldüğü gibi Tevfik Fikret, Ömer Seyfettin adıyla yazdığı kitaplarını Galatasaray Lisesi'nden tanıdığı ve çok sevdiği (gerçek) Ömer Seyfettin şehit olunca yayımlamıştır. Bu sayede onun adını ve fikirlerini yaşattığını düşünüyor olması kuvvetle muhtemeldir.
Edebiyat kitaplarında yer alan Ömer Seyfettin hakkındaki bir başka enteresan gerçek ise çoğu kitabının kendisi öldükten sonra yayımlanmasıdır. Anlaşılan o ki Tevfik Fikret, Ömer Seyfettin ismiyle yazdığı kitapların hepsini yayımlamaktan çekinmiştir.

6) Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul gibi Türkçülük akımıyla ilgili önemli şiirler yazan şairlerin arasında Ömer Seyfettin'in niye hiçbir şiiri öne çıkmamıştır? Ömer Seyfettin de tıpkı Ziya Gökalp ve Mehmet Emin Yurdakul gibi Türkçülük akımını desteklemektedir fakat onlar gibi şiirleri ile öne çıkmaz. Bu noktada Tevfik Fikret'in Ömer Seyfettin kimliğiyle ifşa olabileceği endişesi yatmaktadır. Öyle ki Ziya Gökalp'in yazdığı, Türk Mitolojisi'nde önemli bir yeri olan ''Kızıl Elma'' şiirine karşılık, ''Kızıl Elma Neresi'' adlı öyküyü yazar. Çünkü şiir yazarsa gerçek kimliği açığa çıkması riski vardır. Unutmayalım ki Tevfik Fikret üslup olarak tanınan bir şairdir.

7) Son olarak Ömer Seyfettin'in ölümü konusunu hepimiz duymuşuzdur. Tek başına, kimsesiz bir şekilde ölür ve ardından kadavra olarak kullanıldığı söylenir. Peki bunun nedeni nedir? Tevfik Fikret, Ömer Seyfettin kimliğine büründüğü için ifşa olacağı endişesiyle kimseyle arkadaşlık kuramamaktadır ve buna bağlı olarak herhangi bir çevresi yoktur. Bu yüzden ölümü yalnız ve hazin olur. 


  Gerçekten önemli dayanak noktaları olan bütün bu komplo teorisinin sadece bir iddia olduğunu unutmamakla birlikte içimde her zaman bir şüphe kalacağını da belirtmek isterim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kusura Bakmayın Beyler, Bizim Sevdiğimiz Game of Thrones Bu Değildi

UYARI: Bu yazı dizinin 7.sezon 6.bölüme kadar olan kısımlarıyla ilgili ciddi spoiler içermektedir. Biz Game of Thrones'in ger...